Een school kent heel wat gewoonten en tradities, het typeert de identiteit en eigenheid. Onze jaarkalender is naast de lessen behoorlijk gevuld met extra muros activiteiten.

In 2013 kreeg de school een schitterende erkenning voor dat rijke aanbod aan ervaringen, tradities, activiteiten... ASO Spijker werd de Strafste School 2013. Een initiatief van radiozender MNM. Presentator Tom de Cock draagt onze school nog steeds een warm hart toe en is al verschillende keren terug tot in Hoogstraten gekomen.

Responsive image Responsive image Responsive image

Via het keuzemenu links willen we je laten kennis maken met enkele zaken die onze school echt typeren, volgens onze leerlingen.
Het spijkerteam

Zou het? Kan het? Nee, toch! Echt!?
Ja hoor, hij komt! Sinterklaas.

Tenminste, als de leerlingen hun schoen zetten. En hem een brief schrijven. En erin geloven dat hij echt komt. Het is al elk jaar gelukt. Geloof je het niet? Kom dan zelf maar eens kijken. Eind november!
SINT


Responsive image Responsive image Responsive image


Het leerkrachtenfeest is een bedankje van de zesdejaars aan de leerkrachten voor hun volharding en hun glimlach waarmee ze elke dag opnieuw voor de klassen staan. Dit zou het ASO Spijker niet zijn als het maar een doodnormaal bedankje was, integendeel zelfs. Het is een spektakel waarin alle leerlingen van de hele school hun talenten kunnen tonen en de leerkrachten met prachtig toneel, engelenstemmen, mooie muziek, foto's, de meest verbazingwekkende turnkunstjes, fenomenale dans of oogverblindende mode van hun stoel kunnen blazen.

Het is echt een hele show om naar uit te kijken en waar je echt gelukkig van wordt als je in het zesde jaar zit. Je slaapt weinig, je hebt een vreselijk humeur, je bent nooit thuis, maar de vrienden die je maakt en de momenten die je beleeft geven je energie en maken het onmogelijk om het LKF te vergeten. Voor vele leerlingen of leerkrachten van andere scholen is het moeilijk om het concept te begrijpen, maar om te weten hoeveel dit voor onze school betekent en hoe geweldig het LKF nu precies is moet je dan ook een echte Spijkerkop zijn (of worden ;))!
geschreven door het bestuur LKF van 2018


Responsive image Responsive image Responsive image


Twee ontspannende dagen om de klasgenoten beter te leren kennen. We bouwen aan een fijne klassfeer en smeden stevige vriendschapsbanden!
STARTDAGEN 1ste graad


Responsive image Responsive image Responsive image

De leerlingen van het 3de jaar gaan in september op tweedaagse naar Westmalle. Samen met hun klastitularis bouwen ze tijdens deze dagen aan een hechte klasgroep. De klasgesprekken worden afgewisseld met een sport en spel in de bossen van Drieboomkensberg. 's Avonds staat de ondertussen beruchte Wedden dat! Show op het programma. In deze geanimeerde show strijden de leerlingen voor de gegeerde klastrofee.
STARTDAGEN 3de jaar


Responsive image Responsive image Responsive image


Of je nu verkleed bent als Sneeuwwitje, onherkenbaar vermomd in blauwe Smurf, of de nationale voetbalploeg aanmoedigt in de tricolore truitjes, het maakt niet uit. De leerlingenraad bedenkt elk jaar het thema voor de picknick. Wij garanderen je plezier, muziek en lekkere smoskes in het park. En als toetje is een heerlijk ijsje de welgekomen verfrissing op die eerste warme lentedagen in de meimaand.
PICKNICK


Responsive image Responsive image Responsive image


Bij elke stap die je zet, leg je zo'n 10 miljoen kilometer af. Leerlingen en leerkrachten van het ASO Spijker maakten een wandeling op schaal doorheen ons zonnestelsel. Grensverleggend dus, letterlijk en figuurlijk! Naast de wetenschappelijke informatie krijg je ook de sappigste verhalen uit de Grieks-Romeinse mythologie voorgeschoteld die achter de planeet schuilen.

Je kan het planetenpad altijd vrij bewandelen, of kiezen voor een gegidst bezoek. We schotelen je nog meer duizelingwekkende feiten en waanzinnige mythologische verhalen voor, die ons universum tot leven doen komen!

Voor de echte fans maakten we ook een culinair universum: planetenpralines! Ze worden ambachtelijk gemaakt, en dan bedoelen we ook echt ambachtelijk: hun kleur en vulling zijn telkens gebaseerd op de kenmerken van elke planeet! Graag meer info? Ga zeker naar onze website: www.degrotebeer.be.
PLANETENPAD


Responsive image Responsive image Responsive image


Elk jaar organiseren we in het derde trimester een internationale week op het Spijker. Onze leerlingen krijgen dan de kans om kennis te maken met andere talen en culturen. Zo hebben we al workshops Italiaans, Roemeens of Ruandees laten verzorgen door leerkrachten én leerlingen. De week wordt telkens afgesloten met een internationaal marktje, waar iedereen hapjes en drankjes uit alle uithoeken van de wereld kan komen proeven.

De afgelopen jaren stond de internationale week echter in het teken van vluchtelingen en migratie. Totaal onverwacht moesten onze leerlingen 's morgens opeens allerlei grenscontroles passeren en konden ze met behulp van al dan niet betrouwbare mensensmokkelaars de school binnen geraken. Ook moesten ze de meeste bizarre opdrachten uitvoeren van de leerkrachten die de rol van grensbewaker speelden. Op die manier konden ze aan de lijve ondervinden wat het is om op de vlucht te zijn en in een vreemd land terecht te komen. In de loop van de week konden de leerlingen dan weer gaan luisteren naar getuigenissen van échte vluchtelingen.

De internationale week is echter niet de enige manier waarop we onze leerlingen een internationaal perspectief proberen bij te brengen. We hebben ook het Erasmus+-project "Brains in action". Dat is een schoolpartnerschap met een Duitse, Sloveense en Zweedse school. Daarbij kunnen een aantal leerlingen van onze school een hele week deelnemen aan uitdagende activiteiten. Zo trokken vijf leerlingen naar München voor een hele week rond wetenschappen en wiskunde. Zelf waren we ook gastheer voor een project meeting, waarbij vijftien van onze leerlingen en vijftien buitenlandse partners kennis hebben gemaakt met de rijke cultuur en geschiedenis die ons land te bieden heeft. In Zweden draaide dan weer alles rond taal en media. Het is telkens een boeiende ervaring geweest, die de horizon heeft verruimd van onze leerlingen. Ze hebben kunnen kennismaken met leerlingen uit andere landen, waarmee ze vaak nog altijd contact hebben.
INTERNATIONAAL

De leerlingen van het 4de jaar worden 4 dagen ondergedompeld in de wereld van de kunst. In verschillende ateliers zoals monumentaal kostuumontwerp, soundlab, performance, animatie, grafische vormgeven ... werken ze rond een centraal thema. Op vrijdagavond worden de resultaten getoond aan het grote publiek. In een gezellige sfeer bij valavond kunnen de toeschouwers dan de installaties bewonderen en genieten van een aantal live performances.
PIAZZA


Responsive image Responsive image Responsive image
Elk jaar grijpen wij tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten onze kans om onze leerlingen bewust te maken van de pestproblematiek. Tijdens onze BOS-week, kort voor Blij-Op-Schoolweek, kapen we elke ochtend de micro van het ochtendbezinning en sensibiliseren we de hele school, vaak geïnspireerd door de welgekende acties van Ketnet.

Het hoogtepunt van onze week is Spijker Zingt en Danst. We verzamelen dan in de Rabboenizaal om onze beentjes los te gooien op toppers van Just Dance-nummers en we schreeuwen onze kelen schor tijdens 'Mooi Weer Vandaag' en andere (Vlaamse) klassiekers. Zowel de kleinste eerstejaars als de stoerste zesdejaars tonen dan dat ze zich goed voelen bij ons op school. En regelmatig duiken er ook een paar leerkrachten op in de zaal.

In 2015 nog werd onze school voor deze themaweek nog gelauwerd voor de Pesten-dat-kan-niet!-prijs. Sinds 2018 heeft onze school ook een team Conflixerzz die leerlingen helpen bij het oplossen van kleine conflicten. Pesten is bij ons op school niet OK. Dat is alleszins de filosofie.
BOS
Responsive image Responsive image Responsive image